Αρχική σελίδα » Γενικά » Σκοποί-Δομή-Οργάνωση

ΣΚΟΠΟΙ-ΔΟΜΗ-ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Η συμβουλευτική φοιτητών αποτελεί εδώ και δεκαετίες έναν διεθνώς γνωστό και πολύπλευρα καταξιωμένο θεσμό, αναπόσπαστα δεμένο με τη συνολική λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Η συμβουλευτική φοιτητών προσφέρεται σε ειδικά κέντρα, τα συμβουλευτικά κέντρα φοιτητών.

Tο Συμβουλευτικό Κέντρο Φοιτητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε με Πρυτανική Πράξη (αρ. 13637/26-10-1990) τον Οκτώβριο του 1990 και λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 1992. Το 2002 έλαβε επίσημα το χαρακτήρα του Εργαστηρίου του Τομέα Ψυχολογίας του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (ΦΕΚ Ν.99), με την επωνυμία "Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών"(Ε.Ψυ.Συ.Φοι) και έκτοτε καλείται να εξυπηρετήσει το σύνολο των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το Εργαστήριο δεν είναι πλέον μέλος της FEDORA (Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τη Συμβουλευτική στην Ανώτατη Εκπαίδευση) όμως, ήταν έως το 2012. Είναι ιδρυτικό μέλος της FEDORA-PSYCHE (κλάδος της FEDORA για την ψυχολογική συμβουλευτική φοιτητών). Η ομάδα εργασίας Psyche είναι Professional Group και EAIE (http://www.eaie.org) απο το 2013 όπως και όλες οι Ομάδες Εργασίας της FEDORA.

Απο το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 έως και σήμερα δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι απο κανέναν φορέα για τη λειτουργία του Εργαστηρίου.

Μέχρι το 2014 οι πόροι για την λειτουργία του Εργαστηρίου προέρχονταν απο τον Ειδικό Λογαριασμό Έρευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και χορηγίες. Μεταξύ των χορηγών του Εργαστηρίου συγκαταλέγονται η ΕΛΑΪΣ Α.Ε., το Charities Aid Foundation και οι Αφοι Βασιλόπουλοι Α.Ε. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διαθέτει για το Εργαστήριο κατάλληλους χώρους στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής και καλύπτει τα τρέχοντα λειτουργικά έξοδά του, όπως επίσης και τη μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού.