Αρχική σελίδα » Συνηθισμένα προβλήματα » Ψυχοκοινωνικά προβλήματα » Mε αφορά;

ΜΕ ΑΦΟΡΑ;

1. ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Όταν το άτομο έχει έντονη ανάγκη να πάρει συχνά και συστηματικά μια ουσία και χτίζει τη ζωή του γύρω από αυτήν, τότε μιλάμε για εξάρτηση.

Πόσο γρήγορα μπορεί να εξαρτηθεί κάποιος από μία ουσία;
Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε εκτ των προτέρων πώς θα αντιδράσει το κάθε άτομο στη χρήση ουσιών. Καμία όμως ουσία δεν είναι αθώα. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι ορισμένα άτομα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα και κινδυνεύουν περισσότερο από άλλα όταν κάνουν χρήση ουσιών.

2. ΠΟΙΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ;

Εξαρτησιογόνες είναι οι παράνομες ουσίες όπως το χασίς, η ηρωίνη, η κοκαΐνη, το έκσταση αλλά και οι νόμιμες όπως ο καπνός, το αλκοόλ, τα ηρεμιστικά, τα αγχολυτικά χάπια και τα αναβολικά.


ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΧΡΗΣΗ
Κάποιος μπορεί να κάνει χρήση ή να πειραματίζεται με ουσίες αλλά να μην είναι εξαρτημένος. Όμως ακόμη και η πειραματική χρήση επηρεάζει τη ζωή και τις σχέσεις του ατόμου.


ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ
Η συχνή και υπερβολική χρήση αλκοόλ, χασίς, χαπιών θεωρείται κατάχρηση, ιδιαίτερα όταν κάποιος παίρνει τις ουσίες για να ξεπεράσει την οποιαδήποτε ψυχολογική δυσκολία ή προβλήματα στις σχέσεις.

3. ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ;

Το αλκοόλ επηρεάζει τα αντανακλαστικά, τη μνήμη, την κρίση, τον προσανατολισμό και την όραση; Κάτω από την επίδραση το άτομο μπορεί να γίνει βίαιο, να κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη, να οδηγήσει επικίνδυνα. Το αλκοόλ είναι η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Το χασίς δεν είναι πιο αθώο από το τσιγάρο. Επιδρά στη μνήμη, στην κρίση, στην αντίληψη, στην αυτοσυγκέντρωση, στον αυτοέλεγχο. Το άτομο μπορεί να χάσει την αίσθηση του χρόνου. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να οδηγήσει ορισμένα άτομα στην εξάρτηση.
Τα club drugs μέσα σε λίγα λεπτά μπορεί να προκαλέσουν δύσπνοια, αφυδάτωση, άγχος και πανικό. Μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μνήμης, σε κατάθλιψη, σε ψυχωτικά επεισόδια και σε σοβαρά σωματικά προβλήματα. Μπορεί να οδηγήσουν ακόμη σε κώμα και σε θάνατο.

4. ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΟΥΣΙΩΝ;

Όταν ένα άτομο δανείζεται συνεχώς χρήματα, κάνει παρέα με άλλα άτομα που κάνουν χρήση, έχει προβλήματα στις σχέσεις του, στο πανεπιστήμιο ή στην οικογένεια, και η φυσικοή του κατάσταση δεν είναι πάντα καλή, τότε είναι πιθανό να κάνει κατάχρηση ουσιών. Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία;
Από τη στιγμή που κάποιος φτάνει στην εξάρτηση ο δρόμος της επιστροφής είναι δύσκολος και είναι σημαντικό να ζητήσει θεραπεία. Για να είναι όμως αποτελεσματική η θεραπεία χρειάζεται το ίδιο το άτομο να το θέλει. Το πρώτο βήμα είναι να τηλεφωνήσει σε κάποιο κέντρο θεραπείας για να ενημερωθεί. Στην προσπάθεια αυτή είναι σημαντικό να σταθεί δίπλα του η οικογένεια και οι φίλοι του.

5. ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

Εάν ένας φίλος, συμφοιτητής, γνωστός ή συγγενής σου παίρνει ναρκωτικά και εσύ θέλεις να τον στηρίξεις ζήτησε ενημέρωση από το Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών στο 210-7277 554.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΣ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

  • ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (Κ.Ε.Θ.Ε.Α.): 210- 9241 993-6
  • Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης "ΙΘΑΚΗ" για συγγενείς και φίλους εξαρτημένων 2310- 515150
  • ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (Ο.ΚΑ.ΝΑ.): 1031
  • ΑΝΟΙΚΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ Ψ.Ν.Α.: 210- 3617 089.