Αρχική σελίδα » Συνηθισμένα προβλήματα » Τι είναι συμβουλευτική

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Απαντήσεις σε μερικές συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με τη Συμβουλευτική

Σε αυτό το κείμενο θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε μερικές από τις συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με τη Συμβουλευτική. Ελπίζουμε, αυτές οι πληροφορίες να σε ενδιαφέρουν και να σε βοηθήσουν να αποφασίσεις αν τώρα ή στο μέλλον θα χρησιμοποιήσεις τις υπηρεσίες του Γραφείου. Εάν έχεις κάποιες απορίες ή ανησυχίες, μην διστάσεις να τηλεφωνήσεις στη Γραμματεία για να ρωτήσεις ό,τι θέλεις.

Τι είναι Συμβουλευτική;

Είναι μία διαδικασία κατά την οποία μπορείς να μιλήσεις για κάποιο προσωπικό σου πρόβλημα, με κάποιον ειδικό που είναι εκπαιδευμένος να καταλάβει την κατάσταση σου και να σε βοηθήσει να επιλύσεις το ζήτημα που σε απασχολεί.

Σε τι μπορεί να βοηθήσει η Συμβουλευτική;

Μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα τον εαυτό σου, τα συναισθήματα σου και τη συμπεριφορά σου, να σε υποστηρίξει να προβείς στις απαραίτητες αλλαγές, που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σου.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η Συμβουλευτική;

Ένας Σύμβουλος συζητώντας μαζί σου το πρόβλημα που σε απασχολεί μπορεί να σε βοηθήσει να αποκαλύψεις τους λόγους που το προκαλούν. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία συζήτησης μπορείς να ανακαλύψεις εναλλακτικές λύσεις και νέες προοπτικές που θα σου δώσουν μια διευρυμένη οπτική γωνία.

Πρέπει να έχω κάποιο σοβαρό πρόβλημα για να αποταθώ στην Υπηρεσία Συμβουλευτικής;

Όχι! Αν σε απασχολεί κάτι, όσο κοινότυπο και ασήμαντο κι αν σου φαίνεται μπορείς να το μοιραστείς με έναν Σύμβουλο. Από τη στιγμή που κάτι σε ενοχλεί και σε αποτρέπει να αισθανθείς ικανοποιημένος από τη ζωή, τότε αυτό το πρόβλημα σου πρέπει να είναι σημαντικό.

Το να επισκεφτώ την Υπηρεσία Συμβουλευτικής δείχνει ότι είμαι αδύναμος να αντιμετωπίσω τα προβλήματά μου;

Πρόκειται για ένα συνηθισμένο φόβο . Όμως αντίθετα, χρειάζεται δύναμη να αντιληφθεί και να παραδεχθεί κανείς ότι έχει ένα πρόβλημα ή ότι αντιμετωπίζει μια δυσκολία. Είναι σημάδι δύναμης και ευφυίας το να ζητήσει κανείς βοήθεια, όταν βλέπει ότι οι δυνάμεις του δεν επαρκούν για την επίλυση ενός συγκεκριμένου προβλήματος.

Τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζουν αυτοί που επισκέπτονται έναν σύμβουλο;

Η λίστα των προβλημάτων είναι μεγάλη. Σε κάθε περίπτωση κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν είναι ασήμαντο ή πολύ μεγάλο. Οι φοιτητές συμβουλεύονται έναν Ψυχολόγο για πολλούς λόγους. Μερικοί απ' αυτούς μπορεί να είναι: προβλήματα μέσα στην οικογένεια ή στη σχέση, νοσταλγία, απώλεια κάποιου προσφιλούς προσώπου, εθισμός, μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, κ.ά. ’λλοι πιο συνηθισμένοι λόγοι αφορούν ζητήματα όπως το άγχος των εξετάσεων, η αναβλητικότητα στην πορεία των σπουδών, δυσκολίες συγκέντρωσης ή γενικότερα δυσκολίες μάθησης.

Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια μιας συνάντησης με τον σύμβουλο;

Αυτό εξαρτάται από τη μέθοδο του συμβούλου. Γενικά όμως μπορούμε να πούμε ότι ο σύμβουλος δουλεύει με το εκάστοτε θέμα που θα φέρεις στη συνεδρία. Οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιηθούν θα συμφωνηθούν πρώτα μεταξύ σας. Ο Σύμβουλος θα σου προτείνει τρόπους θεώρησης και επίλυσης των προβλημάτων σου και θα σου δείξει έναν πιθανό δρόμο, τον οποίο μπορείς να αποδεχθείς ή να απορρίψεις.

Πόσο διαρκεί μια συνάντηση;

Συνήθως διαρκεί 50 λεπτά.

Πόσες συναντήσεις χρειάζομαι;

Αυτό εξαρτάται από το τι σε απασχολεί. Μερικά προβλήματα συχνά μπορούν να επιλυθούν σε μια και μόνο συνάντηση, άλλα, χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Ο Σύμβουλός σου θα σε ενημερώσει στο τέλος της πρώτης συνεδρίας, σχετικά με την εκτίμηση του όσον αφορά το πόσες συνεδρίες θεωρεί ότι θα χρειαστείς.

Υπάρχει εχεμύθεια;

Ναι! Αφενός σε ότι αφορά το γεγονός ότι επισκέπτεσαι έναν σύμβουλο και αφετέρου σε ότι αφορά το τι θα ειπωθεί μέσα σ' αυτές τις συναντήσεις. Αυτές οι πληροφορίες δεν θα διαρρεύσουν ποτέ από την Υπηρεσία Συμβουλευτικής χωρίς την άδειά σου.

Μπορώ να αλλάξω το Σύμβουλό μου;

Ναι, αν αισθάνεσαι ότι θα μπορούσε κάποιος άλλος σύμβουλος να σε βοηθήσει καλύτερα. Απλά θέσε αυτό το ζήτημα στο σύμβουλό σου και θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να σου δοθεί ο σύμβουλος της επιλογής σου ή κάποιος άλλος ο οποίος ενδεχόμενα θα σου ταίριαζε καλύτερα.

Τι μπορώ να περιμένω από τη Συμβουλευτική;

Μπορείς να περιμένεις εμπιστευτικότητα, μια μη-κριτική συμπεριφορά και σεβασμό. Επίσης ο Σύμβουλος δεσμεύεται για 50λεπτες συνεδρίες, σε συμφωνημένες μεταξύ σας ώρες, και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να επικοινωνήσει μαζί σου σε κάθε ενδεχόμενο ακύρωσης της συνεδρίας.

Τι περιμένουμε από σένα;

Περιμένουμε να δεσμευτείς σοβαρά στη διαδικασία συμβουλευτικής, να αναλάβεις την ευθύνη για την ανάπτυξη και την αλλαγή του εαυτού σου. Περιμένουμε να τηρείς τα ραντεβού και να ενημερώνεις έγκαιρα σε περίπτωση που δεν μπορείς να ανταποκριθείς. Η Συμβουλευτική λαμβάνει χώρα σε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίου σεβασμού, μη-πίεσης και εμπιστοσύνης.

Τι δεν μπορεί να κάνει η Συμβουλευτική;

Δεν μπορεί να προκαλέσει αλλαγή χωρίς τη βοήθεια σου. Δεν μπορεί να κινήσει το μαγικό ραβδί που θα κάνει τα πάντα καλύτερα! Το να κάνεις αλλαγές προϋποθέτει σκληρή δουλειά και δέσμευση. Η Συμβουλευτική δημιουργεί το πλαίσιο το οποίο θα επιτρέψει τις αλλαγές αλλά εσύ πρέπει να επιστρατεύσεις την ενέργεια και την προσπάθεια.

Ποιος δικαιούται να χρησιμοποιήσει τις ψυχοκοινωνικές Υπηρεσίες του Γραφείου Διασύνδεσης;

Όλοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τι στοιχίζει μια επίσκεψη;

Τίποτα.

Τι συμβαίνει όταν ο Ψυχολόγος δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο να με βοηθήσει στο συγκεκριμένο μου πρόβλημα;

Σε αυτήν την περίπτωση ο Ψυχολόγος θα σε παραπέμψει, εάν εσύ θέλεις, στον κατάλληλο ειδικό, π.χ. σε κάποιο γιατρό, σε άλλους ειδικούς, άτομα ή οργανώσεις που ειδικεύονται σε συγκεκριμένα προβλήματα όπως απώλεια, εγκυμοσύνη, ναρκωτικά, HIV/AIDS κτλ.

Επιμέλεια: Κών/νος Ευθυμίου

Το φυλλάδιο αυτό βασίστηκε σε ανάλογο του John Moores University of Liverpool.